duminică, 3 mai 2015

Înainte să adorm - S.J. Watson

Titul: Înainte să adorm
Autor: S.J. Watson
Editura: Trei
Număr de pagini: 440
Voi la ce vă gândiţi înainte să adormiţi? Vă analizaţi viaţa, sentimentele, trăirile? Vă faceţi planuri pentru ziua de mâine?
Cred că asta facem cu toţii când ne punem să dormim. Dar mă întreb cum ar fi să ştii că mâine o iei de la capăt ca şi cum fiecare zi ar fi de fapt la fel pentru tine. E ca şi cum cafeaua ar avea mereu acelaşi gust, indiferent de aromele adăugate, de modul de preparare sau de orgine. Asta dacă ai reuşi să îţi aminteşti gustul inconfundabil şi aroma. 
Cum ar fi să nu îţi aminteşti persoanele dragi, să nu ai momente fericite sau momente triste, să nu ai un punct de referinţă….
Cartea lui S.J Watson m-a impresionat profund poate pentru că a fost abordat un subiect nu prea des întânit sau poate că i-a scris sufletului meu o scrisoare, spunându-i să aprecieze mai mult tot ceea ce are. Însă ştiu cu certitidine că am realizat cât de importante sunt amintirile, fie ele bune sau rele. Ne plângem de probleme, dar dacă nu am avea la ce să ne raportăm, nu am înţelege niciodata fericirea.
Christine mi s-a părut un personaj complex şi de asemenea o adevărătă luptătoare, pentru că nu este uşor să te trezeşti în fiecare dimineată şi să nu ştii cine eşti, să te trezeşti lângă un bărbat şi să nu ai sentimente pentru el sau să nu şti dacă îl urai sau îl iubeai, idee ce se dezvoltă de-a lungul cărţii.
            Prin intermediul cărţii realizăm încă o dată că unele persoane nu sunt ceea ce par a fi niciodată, cum a realizat şi Christine Lucas. De asemenea se pune un accent pe familie, pe iubire, pe viaţă mai simplu spus.
Eu zic că ar trebui să vedeţi ce înseamnă viaţa pentru ea, pentru fiul ei, pentru prietenii ei, mai ales că această carte este inspirată din realitate.
Este o carte pe care v-o recomand cu drag şi care sunt sigură că vă va schimba percepţia asupra fericirii şi a vieţii.

Şi aşa cum îmi place mie, să vă dau si câteva citate care mi-au plăcut, înainte să vă spun descrierea cărţii:

„Unele lucruri e mai bine să nu ți le amintești. E mai bine să se piardă pentru totdeauna.”
„Mâine? Dar n-am niciun mâine, mi-am zis în sinea mea. Tot aşa cum n-am niciun ieri.”:

Iar acum, să spunem şi descrierea pusă de ei:

În fiecare dimineaţă, Christine se trezeşte fără să ştie cine este. De îndată ce adoarme i se şterge orice amintire. Până şi soţul ei, Ben, i se pare un străin, care îi explică în fiecare zi cine este, ce s-a întâmplat până acum şi cum a devenit amnezică. Încurajată de doctorul ei, Christine începe să ţină un jurnal al amintirilor din acea zi. Doar că, într-o bună zi, deschizându-l, descoperă că a scris în el ceva straniu: “Să nu ai încredere în Ben”. Dintr-o dată, începe să pună sub semnul întrebării tot ce i-a spus soţul ei până atunci.

Oare ce tip de accident a adus-o în această stare?
În cine să aibă încredere?
De ce ar minţi-o Ben?

5 comentarii:

  1. Una din cărțile mele preferate, pe locul trei în Top 15 cărți citite în 2014. Abia aștept o altă carte scrisă de Watson. De altfel, filmul e o dezamăgire. Mulțumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am văzut filmul și îţi mărturisesc că evit să mă uit la filme după ce citesc cărtile, tocmai pentru că mereu rămân dezamăgită. Oricum, cartea a fost absolut genială și pot spune că și la mine este printre cărtile favorite și că aștept o nouă apariţie ca și tine. Să înteleg că nu îmi recomanzi filmul?
      Mulțumesc și eu că ai trecut pe aici și te mai aștept cu drag!:-*
      O zi minunata!:D

      Ștergere
    2. Nu, filmul nu e bun! :)) Nu la nivelul la care ar fi putut fi. În schimb, dacă vrei să vezi un film bun după carte, îți recomand din suflet „Cititorul”. Este genial și lacrimogen. :D Pupici

      Ștergere
    3. Mulţumesc pentru recomandare. Promit că o să mă uit cum am puţin timp liber. O seară frumosă. Te pup :-*

      Ștergere
  2. Cartea acesta te tine cu sufletul la gura,dar nu prea ai ce sa inveti din ea.

    RăspundețiȘtergere