duminică, 9 august 2015

Mulţumesc pentru amintiri - Cecelia Ahern


Titlu: Mulţumesc pentru amintiri
Titlu în engleză: Thanks for the memories
Autor: Cecelia Ahern
Număr de pagini:352
Editura: ALL

Mulţumesc pentru amintiri de Cecelia Ahern este o carte care ne arată cum lucrurile mărunte sunt capabile să ne schimbe viaţa. Este o carte despre iubire, despre prietenie şi despre viaţă în sine.
Protagonista, o tânără frumoasă pe nume Joyce Conway, se află într-o căsnicie care o face nefericită, neavând însă puterea de a ieşi din ea, de a-şi lua viaţa în propriile mâini. Deşi este conştientă de influenţa proastă pe care o are asupra stării sale de spirit, nu are forţa necesară de a lasa trecutul în trecut, însă viaţa îi dă o mână de ajutor nu tocmai plăcută la prima impresie.
Justin Hitchcock este un profesor de artă,  divorţat, care îşi trăieşte viaţa din plin. Deşi este un burlac râvnit, are totuşi o fiică căreia îi este devotat si căreia îi arată afecţiunea necesară.
Joyce are un accident nefericit, ajungând astfel la spital, având nevoie de transfuzie. Întâmplarea, sau poate viaţa face ca fix în aceeaşi zi Justin să doneze sânge, astfel, sângele lui Joyce se împleteşte cu cel al lui Justin, încercând parcă să reinventeze alchimia. Această întâmplare însă are un impact puternic asupra celor doi, schimbându-le radical viaţa.
Joyce găşte forţa necesară să divorţeze şi să o ia de la capăt, văzând parcă viitorul cu alţi ochii. Astfel, în urma divorţului, aceasta se mută cu tatăl ei, domnul Conway fiind o prezenţă de spirit radiantă, absolut încântătoare.
 Problema nu este însă divorţul ci senzaţia de deja-vu pe care o are atât Joyce cât şi Justin din ce în ce mai des, venindu-le parcă diverse informaţii şi momente pe care nu le trăiseră niciodată. Această problema devenise din ce în ce mai greu de înteţeles, mai ales că viaţa îi punea adesea împreună, însă nici unul nu avea curajul necesar de a face primul pas, de a face cunoştinţă.
Toată această stare de incertitudine, de deja-vu, o face pe Joyce să caute cel care i-a donat sânge, să „ facă nişte săpături „ astfel aflând numele celui care i-a salvat viaţa. Deşi şi Justin a tot căutat sufletul pereche pe care îl simţea parcă din ce în ce mai aproape, doar că ceva îi abate atenţia. Un cadou, un coşuleţ plin cu brioşe, adus împreună cu o scrisoare, pe care scrie un simplu „Mulţumesc”. Iniţial Justin este nedumerit, neînţelegând ce se întâmplă, astfel lăsând căutarea lui la o parte, având o nouă activitate care să îi menţină atenţia vie, primirea a diverse dulciuri constant.
Deşi Joyce se hotărăşte să îi mulţumească pentru tot ce a făcut pentru ea, acesta nu ştie cine ar putea fi. Ajung totuşi să vorbească şi să stabilescă o întâlnire, având amândoi sentimentul că se ştiu de o eternitate, că ştiu atât de multe unul despre celălalt, era unul pe care nu îl puteau masca. Cei doi păreau ca doi magneţi, care cu cât încercau să se distanţeze mai mult, cu atât se apropiau mai mult, se atrăgăgeau şi se completau într-un mod perfect, doar că această întâlnire stă sub semnul incrtitudinii, deoarece tatăl lui Joyce ajunge la spital.
Oare vor reuşi cei doi să înfrunte destinul care le joacă feste şi se vor vedea? Oare această atracţie a lor este îndeajuns ca să îi aducă împreună?
Dacă vreţi să aflaţi tot ce i se pregăteşte atât lui Joyce cât şi lui Justin, atunci este neapărat necesar să vă bucuraţi de această carte minunată.

Citate

“Ne grăbim, ne grăbim, ne grăbim. Ne grăbim întruna. Nu avem niciodată timp aici, încercând să ajungem acolo. “

"Lacrimi fierbinţi îmi curg pe obrajii care mă dor de la atâta râs şi le apăs cu mâinile ca să le opresc. Înţeleg cât de apropiate sunt fericirea şi tristeţea. Atât de strâns legate, separate de o linie atât de fină care în mijlocul emoţiilor tremură, trecând de linia de demarcaţie în teritoriul opus. Mişcarea e neînsemnată, precum firul subţire a unui păianjen care tremură sub un strop de ploaie”

“– E ca în grădina mea, iubito. Totul creşte. Aşa e şi iubirea. Iar cum totul creşte în fiecare zi, cum poţi să-ţi imaginezi că dorul ar putea să pălească? Totul se consolidează, inclusiv capacitatea noastră de a face faţă unei situaţii. Aşa putem merge mai departe. […]”

          “– Şi eu care credeam că doar îţi place să pierzi vremea în grădină, îi spun eu cu un zâmbet.”

Sinopsis
           

Cum poţi cunoaşte un om dacă nu l-ai întâlnit niciodată? Joyce Conway primeşte o transfuzie de sânge şi este copleşită de un sentiment de déjà-vu, care o face să simtă că trăieşte viaţa altcuiva. Joyce e convinsă că şi-a pierdut minţile... până când pleacă într-o călătorie uluitoare. 
           Viaţa cuiva ar putea depinde de tine chiar în acest moment. Iată argumentul care, într-o bună zi, îl convinge pe Justin Hitchcock să doneze sânge. Când primeşte un coşuleţ cu brioşe şi un bilet de mulţumire, bărbatul e sigur că cineva îi joacă o festă. Dar, cum cadourile continuă să vină, Justin e hotărât să dezlege misterul…
           Emoţionant şi amuzant, romanul Mulţumesc pentru amintiri este povestea de iubire a doi străini aflaţi într-un moment de cumpănă.

2 comentarii:

  1. Ce-ți ziceam de Ahern! :)) Coperta e super, chiar e superb, dar am s-o citesc peste vreun an sau doi! :)) Spre exemplu, eu am văzut filmul PS. I love you care s-a făcut după cartea ei. Mi s-a părut groaznic, o singură parte mi-a plăcut! De atunci cred că m-am ales cu sechele! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Mie nu mi-a plăcut nici cartea, nici filmul, dar de restul cărţilor m-am îndrăgostit iremediabil..Merită citite. Spor la lectură Andrei! :D

    RăspundețiȘtergere