duminică, 16 august 2015

Intimidare - Penelope Douglas


Titlu: Intimidare
Titlu original: Bully
Autor: Penelope Douglas
Număr de pagini: 363
Editura: Epica
Anul: 2014

Să nu cumva să uitaţi de concursul organizat, a cărei participare este una facilă. Îl găsiţi doar la un click distanţă: concurs #1

"Intimidare" de Penelope Douglas, este o carte care aborează un subiect foarte sensibil zilelor noastre anume, hărţuirea, abuzurile. Tocmai din acest motiv, este o carte realistă, o carte cu perspectivă. Deşi autoarea presară ceva romantism de-a lungul cărţii, subiectul rămâne unul sensibil pentru toţi.
Povestea unui adolescente pe nume Tatum Brendt, care este umilită de fostul ei cel mai bun prieten,de vecinul ei încă de la vârsta de zece ani,  iar colegii nu ripostează. Este povestea unei fete care suferă şi care are o părere despre viaţă proastă, povestea unei fete care îşi ia destinul în propriile mâini, iar în final, povestea unei fete care reuşeşte să treacă peste unele probleme. Despre asta este vorba în această carte minunată.
Tate este o adolescentă normală la prima vedere, deşi o adolescentă care nu merge la petreceri adesea, tocmai pentru că datorita unui anume băiat nu este acceptată, ba mai mult, scopul suprem al existenteţi sale este să îl evite pe Jared Trent. Acesta îi face adesea farse, punând-o în situaţii penibile, tocmai pentru a discredita-o şi pentru a o împiedica să aibă o viaţă socială, ca orice adolescentă normala. Desigur, Jared are un motiv, însă nu este o scuză. Părintele care trebuia să-l protejeze, să-i fie mentor şi model l-a abuzat încă de când era mic. Toată lumea lui Jared s-a destrămat încet, băieţelului cald ce era odinioară, luându-i loc acest băiat care nu se gândeşte la sentimentele altora, la suflet.
Schimbarea acestuia, dar şi sfârşitul prieteniei dintre cei doi, are loc într-o vară, când Jared pleacă împreună cu familia în vacanţă, însă la întoarcere, Tate are o mare surpriză. Jared nu mai este cine credea ea că era. Este schimbat, este alt băiat, prietenul ei cel mai bun, fiind lăsat parcă în acea călătorie. Mi-a părut rău cu adevărat pentru că momentele pe care le petrecuseră erau unele dulci, erau atât de inocente şi frumoase, încât nu te puteai lipsi de ele sau dezlipi. Erau doi copii care se bucurau unul de altul, care se căţărau în copaci ca să vorbească, care stăteau şi aveau unu grijă de celălalt, care se iubeau.
Tate este un personaj foarte complex, un personaj cu o inimă mare, cu o voinţă de fier. Este o prietenă bună, este o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului. Este puternică, iar asta este oglindită şi prin decizia ei de a lupta, de a-şi rezolva problemele. Mi-a plăcut că a avut curajul să riposteze şi să se transforme dintr-o persoană timidă care îi lăsa pe cilalţi să facă ce vor din ea, într-o forţă, într-o tânără frumoasă şi sigură pe ea.  Aventura ei începe datorită muzicii care se aude prea tare de la vecinul ei, Jared. Aceasta se duce să îi ceară politicos să o dea mai încet, însă domnul Brendt refuză, dând-o parcă afară. Acesta este momentul când amândoi intră într-un carusel al voinţelor, al provocărilor, dar şi al sentimentelor. Un carusel, o bătălie, dar oare câţi câştigători?
Jared, este un mister, un băiat complicat, care nu înţelege parcă totul prea bine. Nu ştiu cum a putut să-i facă tot ce i-a făcut lui Tate, mai ales după abuzurile suferite. E ca şi cum plăteşte vieţii cu aceeaşi monedă însă persoanei nepotrivite, căci ea nu avea nicio vină. Viaţa a fost mai mult decât crudă cu el, iar unele acţiuni ale sale pot fi mai uşor justificate, însă nu total. Cred că autoarea a dorit să pună în lumină exact adevărata societate, modul oamenilor de a reacţiona atât la suferinţa lor, cât şi a altora.
Este o carte care te învaţă ce înseamnă respectul, ce înseamnă suferinţa, abuzurile, dar şi importanţa şi impactul cuvintelor, pentru că ele pot să mângâie un suflet, să-l facă să tremure sau să-l zdrobească total şi iremediabil. Cuvintele sunt nişte arme letale uneori. Trebuie să avem mare grijă cum le folosim şi impotriva cui.
Cartea aceasta este plină de lecţii de viaţă, plină de esenţe tari, plină ochi parcă de sentimente nespuse, nereostite, dar trăite cu intensitate. Easte o carte care o să vă impresioneze, dar şi care o să vă fascineze. O carte cu forţă, cu putere, o carte cu un cuvânt de spus.
V-o recomand cu drag şi aştept păreri despre ea, pentru că merită să aveţi una.

Citate 

„- Cand eram mica, ma trezeam cu acel sentiment de emotie. Tu ma faci sa simt ca ma imbat cu acea stare ametitoare, la fel ca o furtuna simfonica. Tu erai furtuna intr-o zi cu soare, tunetul intr-o zi plictisitoare, fara nori. Imi amintesc cat de repede infulecam micul dejun, ca sa vin sa bat la usa ta. Ne jucam toata ziua si veneam acasa doar ca sa dormim si sa mancam. Ne jucam de-a v-ati ascunselea. Ma dadeai in leagan sau ne urcam in copaci. Faptul ca eram camarazi ma facea sa ma simt acasa.”

”Să-ți îngădui să fii vulnerabilă, nu este întotdeauna o dovadă de slăbiciune. Câteodată poate fi o decizie conștientă, ca să ajuți cealaltă persoană să iasă de sub carapace.”

„- Erai furtuna mea, norul care aducea tunetul, copacul meu intr-o ploaie torentiala. Am iubit toate aceste lucruri si te-am iubit pe tine. Dar acum? Esti o afurisita de uscaciune.”

Sinopsis
Numele meu este Tate. Totuşi, el nu îmi spune aşa. Nici măcar nu i-ar trece prin cap să mi se adreseze atât de familiar, asta în cazul în care mi s-ar adresa cât de cât. Nu, abia dacă îmi vorbeşte.
Dar nici nu mă lasă în pace.
Cândva, am fost cei mai buni prieteni, dupa care a început să se lege de mine şi a decis că scopul lui este să îmi ruineze viaţa. Am fost umilită, exclusă şi bârfită în toţi anii de liceu. Cu cât trecea timpul, cu atât mai chinuitoare deveneau farsele şi zvonurile puse la cale de el, şi deja mi se făcuse lehamite să mă tot feresc din calea lui. Am plecat chiar în Franţa pentru un an de zile, ca să îl evit.
Doar că, acum, m-am săturat să mă mai ascund şi nici de-a naibii nu îl voi lăsa să-mi distrugă ultimul an de liceu. Poate că el nu s-a schimbat, dar eu am făcut-o. Este timpul să ripostez.
Nu mai am de gând să-l las să-şi bată joc de mine.


5 comentarii:

  1. imi vine sa plang ,dar vreau sa o citesc numai ca nu stiu cum sa citesc de pe net

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreau neaparat sa citesc si eu carte. M-a convins recenzia ta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur foarte mult că te-a convins, pentru că este o carte superbă, care merită descoperită. Mulţumesc că ai trecut pe aici şi aştept o părere cum reuşeşti să o termini.Sper să fie într-adevăr pe placul tău.
      Lectură plăcută şi o seară frumoasă! Te îmbrăţişez!

      Ștergere
  3. O recenzie completa si in care ai pus suflet. Multumesc pentru recomandare, o sa citesc cartea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos. Aştept o păreree după ce o citeşti. Lectură plăcută şi o zi frumoasă! :-*

      Ștergere