marți, 27 septembrie 2016

Înainte să te cunosc - Jojo Moyes


Nume: Înainte să te cunosc 
Nume original: Me Before You
Autor: Jojo Moyes 
Număr de pagini: 416
Editura: Litera
Data apriţie: Iunie 2016

                ” Înainte să te cunosc” este un roman delicios, savuros, dar mai întâi de toate trist. Cred că cei care chiar nu au luat niciun contact cu această carte, iar coperta nu se pune ca să fiu spirituală astăzi, nu vor înțelege de ce tristă. Cu siguranță știți că sunt o romantică incurabilă și o devoratoare de cărți de dragoste, astfel  pot să vă spun că nici eu nu m-aș fi așteptat la așa ceva, dar veți afla cu siguranță singuri citind cartea.

                Povestea scrisă de Jojo Moyes îți atinge sufletul ca o pană, dar lasă urme precum cărămidă. Este o poveste ce te face să realizezi ce înseamnă de fapt viața, ce înseamnă să poți să te bucuri de ea, să muncești, să ai hobby-uri. Te învață că deși banii te ajută să faci diferite activități, sunt unele lucruri pe care nici măcar ei nu le pot rezolva. Sunt momente când viața bate orice și nu te poți opune.

                Viața lui Lou Clark era una banală. O fată ce nu avea prea multe posibilități, angajată la cafeneaua  Buttered Bun. Pentru oricare dintre noi ar părea un loc obișnuit, fără ceva special, dar pentru Lou, cafeneaua aceasta era specială, era locul care îi oferă liniște sufletească și financiară. Era locul care o făcea să se simtă fericită, să simtă pacea.

” Îmi plăceau nespus căldura cafenelei, încărcată de mirosul îmbietor de șuncă și aerul rece care intra înăuntru în reprize de câte ori ușa se dechidea, murmurul scăzut al conversațiilor și, când era liniște, radioul lui Frank, cântând în surdină, în colțul lui. Nu era un loc prea modern – pereții erau acoperiți cu imaginile castelului de pe deal, mesele aveau tăblii îngălbenite de vreme, iar meniul era neschimbat de când se deschisese localul, doar negresele cu ciocolată fuseseră adăugate la lista de dulciuri. Dar, mai mul decât orice, îmi plăceau clienții”

Atunci când proprietarul cafenelei o anunță că trebuie să își găsească un alt job căci cafeneaua se închide,viața confortabilă și monotonă a lui Lou ia sfârșit punând-o pe tânăra protagonistă în impas. Viața ei trebuie să intre pe un nou făgaș, căci Lou este nevoită să meargă la Oficiul forței de muncă să își găsească un nou loc de muncă, iar faptul că familia ei nu o consideră competentă nu este un ajutor prea mare pentru Lou. Se pare că nimic nu pare îndeajuns de bun pentru Lou, nimic nu se compară cu confortul vechiului ei loc de muncă, iar Patrick, iubitul ei, nu este nici el un real ajutor.  După multe căutări și insistențe din partea agentului de la forțele de muncă, Lou acceptă un job privat la familia Trainor să aibă grijă de un membru al familiei ce este imobilizat în scaun cu rotile, dar Lou nu știe nici la ce să se aștepte și nici ce suprize îi pregătește viața.

Will Traynor este un tânăr șarmant și chipeș, este ce și-ar dori o femeie sau după părerea lui era. Practica sporturi de iarnă, sporturi de vară, era un aventurier și un descoperitor. Iubea călătoriile, petrecerile și femeile frumoase. O iubea pe Alicia, dar totul s-a schimbat atunci când într-o zi mohorâtă, Will a părăsit casa confortabilă să înceapă lucrul la birou. Un motociclist i-a provat nefastul accident, iar din acel moment, totul s-a schimbat pentru Will. Dintr-un bărbat care iubea viața și făcea totul să o trăiască la cote maxime s-a transformat într-un bărbat care nu mai dorea nimic.

Scopul lui Lou  și motivul pentru care a fost angajată este acela de a avea grijă de nevoile lui Will și de a-l face să se simtă mai bine, doar că asta este mai greu decât ar părea la prima vedere căci asta nu intră pe lista de dorințe ale lui Will. El nu vrea pe nimeni lângă el, nu vrea să vină cineva care să încerce să-l facă să se simtă mai bine, căci  binele pentru el a murit în ziua accidentului. Oare va reuși Lou  să realizeze ce și-a propus ?

Asta veți afla lecturând cartea, dar ceea ce pot să vă spun cu siguranță este faptul că Lou va încerca totul pentru Will, pentru fericirea și bunăstarea lui Will. Această luptă devine una pe viață și pe moarte, iar Lou este hotărâtă să facă tot ce depinde de ea să schimbe viața lui Will în bine. Will trebuie să învețe să traiască din nou.

Călătorii fascinante, un strop de senzualitate, priviri languroase și pline de căldură. O iubire ce la început este cu năbădai se transformă într-un vis devenit realitate, dar oare visele țin și dimineața, când soarele răsare pe cer ? Will nu mai avea nicio speranță, dar odată cu apariția lui Lou, începe să simtă din no gustul vieții. Deși excentrică, Lou îi colorează viața lui Will în nuanțe pastelate, dar oare este îndeajuns pentru a-i schimba gândirea lui Will în totalitate ?

Dacă vreți să aflați răspunsuri la multitudinea de întrebări, dacă vreți să aflați ce înseamnă să ai grijă de viața ta, să te iubești pe tine indiferent de situație, dacă vreți să călătoriți alături de cei doi prin încercările vieții, romanul ” Înainte să te cunosc” al lui Jojo Moyes este ideal pentru totul. Este un roman special, plin de înțelesuri, de lumini și umbre, de iubire, lacrimi și viață. Este viața însăși sub cele mai luminoase reflectoare.
.
Sinopsis


Lou Clark stie o multime de lucruri. Stie cati pasi sunt de la statia de autobuz pana acasa. Stie ca ii place sa lucreze la ceainaria The Buttered Bun si ca s-ar putea sa nu fie indragostita de iubitul ei, Patrick. Ceea ce Lou nu stie este ca e pe cale sa-si piarda locul de munca si ca viata ei ramane normala doar pentru ca e, in esenta, previzibila.
Will Traynor stie ca accidentul de motocicleta pe care l-a suferit l-a facut sa-si piarda dorinta de a trai. Stie ca totul i se pare acum insignifiant si lipsit de bucurie si stie totodata si cum sa puna capat acestei stari de lucruri. Ceea ce Will nu stie este ca Lou e pe cale sa-si faca aparitia in lumea lui intr-o explozie de culoare. Si nici unul dintre ei nu stie ca urmeaza sa schimbe destinul celuilalt pentru totdeauna.
Inainte sa te cunosc e o poveste de dragoste pentru generatia de azi, despre o iubire neasteptata intre doi oameni care nu au nimic in comun. O carte romantica si imprevizibila, care ii va provoca pe cititori sa se intrebe ce e de facut atunci cand, de dragul celui pe care il iubesti, trebuie sa-ti sacrifici propria fericire.



                
                

6 comentarii:

  1. Băi, sună superb cartea, dar mă tot feresc de ea, nu știu de ce. Mulți mi-au recomandat-o, însă poate am să-i dau o șansă mai târziu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer eu zic că merită. Nu e genul de carte romantică și siropoasă de faci diabet cum știu că nu îți place ție. Eu am încercat să mai văd și filmul după carte căci am înțeles că e unul bun, dar nu am mai reușit pentru că știam deja totul. Poate după ce se mai pune praful pe ce am citit, dar cu siguranță cartea este una neașteptată. Chiar neașteptată. Aștept o părere dacă îi vei da o șansă. Te îmbrățișez!

      Ștergere
  2. Mama a vazut filmul si a spus ca este super, dar eu nu am vrut sa-l vad pentru ca asteptam sa citesc, insa la fel ca Andrei parca ceva nu-mi da pace sa o citesc in liniste.
    Cred ca este o carte minunata si o sa mi se aprina calcaiele dupa ea de abia cand nu mai este asa la moda.
    Succes in continuare! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună,
      După cum i-am spus și lui Andrei, eu una nu am reușit să mai vad filmul căci deja știam totul, deși am auzit multe păreri pozitive. Poate cine știe. Cât despre carte, să știi că și mie mi se întâmplă să citesc cărți după ce ies din nebunia cititorilor și desigur, la serii căci nu suport să aștept. Uit cartea până apare următoarea, mai ales dacă seria are 7 volume. Dar pot spune cu mâna pe inimă că asta este o carte neașteptată. Eu sunt o romantică incurabilă și iubesc cărțile de dragoste, dar asta nu e atât de dulce încât faci diabet, nu e nici ceva la care te aștepti. E o gură de aer proaspăt și chiar te prinde cartea. Aștept o părere dacă îi vei da o șansă și spor la citit. Pupici :-* <3

      Ștergere
  3. Cartea e absolut superbă! Mi-a plăcut atât de mult! E o carte pe care o voi purta cu mine în suflet mult timp. Am fost foarte entuziasmată când am aflat că a apărut deja continuarea! Vaii, abia aştept să o citesc, sunt atât de nerăbdătoare să văd ce se întâmplă cu Lou!

    Lecturi plăcute, pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere