vineri, 19 august 2016

Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks - E. Lockhart


Nume: Scandaloasa poveste a lui Frankie Laundau-Banks
Nume original: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks
Autor: E. Lockhart
Număr de pagini: 304
Editura: Trei
Colecția : Fiction Connection
Data apriţie: 2015

” E mai bine singură, își zice, decât cu cineva care nu vede cine ești. Mai bine să conduci decât să asculți. Mai bine să vorbești răspicat decât să taci. Mai bine să deschizi uși decât să le închizi altora în nas.”

Astăzi aș vrea să vă prezint o nouă carte care m-a surprins. Cred că mă așteptam cu siguranță la ceva scandalos, după cum și cartea poartă titlul ” Scandaloasa poveste a lui Franke Landau – Banks” , însă cu siguranță nu mă așteptam la așa ceva. Dar, înainte să vă prezint cartea vreau să vă spun că pentru a-i afla toate secretele, atât cărții cât și secretele lui Frankie, este necesar să pătrundeți pe tărâmurile ascunse ale liceului Alabaster și campusului aferent.

                Frankie Landau-Banks era o tânără drăgută, elevă la liceul Alabster, exact ca tatăl și sora sa. Era o moștenire de familie să înveți la cel mai prestigios  liceu din zonă, care reușea cu ușurință să îți deschidă diferite uși în viitor, doar că Frankie se săturase să fie doar sora mai mică a Zadei, se săturase de poveștile tatălui său despre Alabaster și existența unei societăți secrete de care nici ea nici sora ei nu auziseră vreodată.

” Pe de altă parte, viața lui Frankie e mai ușoară decât a multora cu impulsuri similare, cu minți similare și ambiții similare. Arată bine și va fi educată bine (....) multe uși i se vordeschide cu ușurință și se prea poate să izbutească să deschidă ce uși va vrea ea, fără prea multă strădanie”

                Frankie era percepută ca o fetiță, ca o persoană care încă nu s-a maturizat îndeajuns pentru a face diferite activități pe care ea consideră că orice adolescent este capabil să le realizeze la vârsta pe care. Aceste lucruri devin un motiv deceartă cu mama ei, un motiv de neumulțumire și desigur cauza de la care pornește totul. Frankie vrea să arate tuturor cine este și de ce este capabilă, dar credeți ca va reuși de-a lungul cărții să se descopere ea însăși și pe lângă acest lucru să arate și celor din jurul său?
                Sentimentele  de frustrare, de neputință și dorința nebună de a demosntra cine este sunt amplificate atunci când aflându-se în vacanță la unchiul său împreună cu mama ei, Frankie dorește să meargă până în centrul din dorința de a se plimba și de a cumpăra ceva, iar mama ei nu este de acord, deși vărul ei este mult mai mic decât ea și face acest lucru singur.

” Problema era că , pentru ei, pentru unchiul Ben și mama ei, ba poate chiar și pentru unchiul Paul, Frankie era ” Iepuraș”. Nu o persoană înzestrată cu inteligență, capacitate de orientare și abilitate de a folosi un telefon. Nu o persoană capabilă să rezolve o problemă. Nici măcar o persoană în stare să meargă cincisprezece cvartale pe jos fără să dea vreo mașină peste ea.
Pentru ei, era Iepuraș Drăgălaș.
Inocentă.
Având nevoie de protecție.
Lipsită de relevanță.„

                Aceasta pleacă la plimbare, iar în drumul său își ia o înghețată. Privind peisajul, Frankie dă de un băiat cu care intră în vorbă pe nume Alfa, care pare că îi face ochi dulci. Întâlnirea este întreruptă de telefonul mamei sale, care ca de fiecare dată apare în cele mai nepotrivite momente.
                Timpul trece puțin câte puțin, iar E. Lockhart ne-o înfățișează pe Frankie la liceul Alabaster. O Frankie care devine din ce în ce mai populară, o Frankie cu un iubit în an terminal, Matthew, o Frankie care pare că știe ce face, deși fără a realiza că toată puterea și mândria pe care o are se datorează și de această dată altcuiva. Cumva, faptul că este cu un cineva mai mare îi oferă respectul celorlalți.
                De-a lungul romanului, Matthew este chiar drăguț, șarmant și chiar se pare că are sentimente pentru Frankie, doar că sunt ca întotdeauna lucruri care intervin între ei din ce în ce mai des, iar Frankie nu poate să accepte minciunile pe care Matt i le spune pentru a ascunde ceva. Ea vrea să afle.
                Trebuie să vă mărturisesc că relația cu Matthew m-a luat total prin surprindere căci mă așteptam să fie relativ previzibil și ea să fie cu băiatul de pe stânci, cu Alfa. Deși m-a surprins prin relația cu Matthew pentru început, Lockart a lăsat puțină previzivilitate și deși Alfa îi spusese că lucrurile nu se vor termina acolo , ea nu a crezut. Alfa se întoarce. Alfa este la Alabaster.

” – Baftă la școală, a zis el. Poate ne mai vedem.
(...)
-          N-o să ne mai vedem, a râs Frankie, începând să se depărteze. Stai în New York.
-          Poate că da, poate că nu, a strigat după ea băiatul. Ai zis Alabaster, da?”

Sunt absolut sigură că și voi ați fi crezut că Frankie când se va întâlni cu Alfa, va fi cu el, dar după cum v-am zis , cel puțin inițial, autoarea ne-a surprins.  Lăsând intrigile amoroase, discuțiile de cuplu și incercările lui Frankie de a afla diferite lucruri și de a se integra în lumea lui Matthew cu succes, pe care vă las să le descoperiți singuri citind acest roman, aș vrea să ajungem în miezul acțiunii, când totul devine interesant și te ține cu sufletul la gură. Deși cartea intițial nu este ceea ce pare, devine una din cărțile alea care te țin cu sufletul la gură.
Frankie află că tot ceea ce vorbea tatăl său cu prietenii lui la un pahar este adevărat. Chiar există o societate secretă – Ordinul Secret al Baseților – și ceea ce este cel mai interesant este faptul că până la apariția lui Afla în campus, Matthew al ei era câinele alfa al ordinului, liderul, iar odată cu apariția lui Alfa el devine secund. Deși părea ireal, chiar exista iar Frankie avea de gând să le afle toate secretele, dar întrebarea este dacă o fată va reuși să țină piept unei mulțimi de băieți loiali, care sunt dispuși să asculte orice ordine și mai presus de orice, să își țină ascunsă identitatea și secretele ??
        Pentru că în recenziile mele știți că nu îmi place să dau prea multe spoilere și îmi  place doar să vă dau cât să vă facă să citiți cartea fără a spune ” Ahh, știu ce e mai interesant din carte, de ce să o mai citesc?? ” pot să vă spun că de-a lungul cărții. Frankie a noastră se va integra încet încet în lumea băieților, va participa în mod fraudulos la ședințele grupului, deși sunt secrete și destinate doar băieților.  Zada, sora ei încearcă să îi arate o parte din realitate, o parte din viața ei, dar Frankie este mult prea absorbită de relația sa cu Matthew, de dorința de a arăta că nu este doar un iepuraș drăguț sau prietena lui Matthew, ci este Frankie Landau-Banks.
                În timp ce Frankie participă din umbră la întrunirile lor și le află secretele, diferite idei îi trec prin minte. Când la una dintre ședințe discută despre ce farsă să facă de Halloween și ascultă instrucțiunile pe care le dă Alfa, Frankie are o idee briliantă pe parcurs. Se hotărăște să intre în Ordinul câinilor Baseți, dar cum era exclusiv pentru bărbați, Frankie  are în plac să facă o adresă de mail, și să dea  drept Alfa, conducătorul lor și să le dea instrucțiuni pentru diferite acțiuni și activități interprinse de ordin.
                Astfel ia naștere prima sa operațiune ” În Femei Ne E Credința ”, însă nu ultima deoarece prima a fost un real succes, iar toți au fost uimiți de ideea briliantă a șefului lor Alfa, Frankie vine și cu a doua operațiune ” Rebeliunea Sfeclei la Conservă” . Deși nimeni nu știe că este meritul ei, când Alfa se va întoarce cum va reacționa? Ce va face când va realiza că planul său inițial de Halloween nu s-a mai pus în practică unul nou luându-i locul? Ce va spune când va primi laude pentru ceva ce nu e al său și despre care nu știe nimic? Ce va face când va afla că cineva i-a uzurpat locul și toate acțiunile cad pe el, dar și toate laudele? Va afla Matthew despre toate astea și dacă da, care va fi reacția lui?  Care va fi reacția lui Trish,colega ei de cameră și cea mai bună prietenă, dar și persoana care i-a făcut rost de chei și a ajutat-o fără să știe la punerea în aplicare a farselor, dacă va afla??
                Foarte multe întrebări, multe acțiuni și multe momente ce te țin cu sufletul la gură, dar toate lucrurile scandaloase pe care Frankie le-a făcut, toate reacțile savuroase ale personajelor le puteți afla doar citind această carte. Este o lectură ușoară, de vară, o carte ce merge luată pe plajă, printre picăturile ce sar din valurile mării, sau undeva în munți merge citită. Chiar și pentru o zi într-o grădină, la umbra unui pom   este ideală.  Sper să mergeți în aventurile scandaloase ale lui Frankie și să reușiți să o descoperiți pe ea și schimbările pe care le va produce.

Sinopsis

De la autoarea bestsellerului Mincinoşii

Frankie Landau-Banks la 14 ani Clubul De Dezbateri
„Iepuraşul" lui tata
O fetişcană cam tocilară

Frankie Landau-Banks la 15 ani
O tipă trăsnet
O limbă ascuţită
O dispoziţie arţăgoasă
…şi un nou iubit

Frankie Landau-Banks
Nu mai e genul de fată care să accepte un „nu" ca răspuns
Mai ales când „nu" înseamnă să nu fie primită în societatea secretă a iubitului ei, destinată exclusiv sexului masculin
Şi când sunt de făcut atâtea şi atâtea farse

Frankie Landau-Banks la 16 ani
O posibilă infractoare de geniu
Aceasta e povestea parcursului ei!


Mulțumesc ” Cuvinte Vrăjite” pentru concursul la care am câștigat cartea și prin intermediul căreia a fost posibilă scrierea acestei recenzii. Te pup și te îmbrățișez cu drag !

2 comentarii:

  1. Uauu, ce recenzie frumoasă! Am citit şi eu multe despre ea şi mă face din ce în ce mai curioasă. Ador cărțile de la editura Trei. ❤
    Frumos blog, arată tare drăguț! Te invit să te uiți şi peste blogul meu, dacă vrei. 😃
    Lecturi frumoase, îmi pare bine că ți-am descoperit blogul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine te-am găsit pe la mine, Daria !
    Mulțumesc frumos pentru apreciere și sper să îi acorzi o șansă. Este o carte ușor de citit și plăcută. Mulțumesc de asemenea și pentru aprecierea blog-ului și cu siguranță voi trece pe latine.

    Lecturi frumoase și ție și te mai aștept cu mare drag pe aici. Pupici! :-*

    RăspundețiȘtergere