vineri, 19 august 2016

Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks - E. Lockhart


Nume: Scandaloasa poveste a lui Frankie Laundau-Banks
Nume original: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks
Autor: E. Lockhart
Număr de pagini: 304
Editura: Trei
Colecția : Fiction Connection
Data apriţie: 2015

” E mai bine singură, își zice, decât cu cineva care nu vede cine ești. Mai bine să conduci decât să asculți. Mai bine să vorbești răspicat decât să taci. Mai bine să deschizi uși decât să le închizi altora în nas.”

Astăzi aș vrea să vă prezint o nouă carte care m-a surprins. Cred că mă așteptam cu siguranță la ceva scandalos, după cum și cartea poartă titlul ” Scandaloasa poveste a lui Franke Landau – Banks” , însă cu siguranță nu mă așteptam la așa ceva. Dar, înainte să vă prezint cartea vreau să vă spun că pentru a-i afla toate secretele, atât cărții cât și secretele lui Frankie, este necesar să pătrundeți pe tărâmurile ascunse ale liceului Alabaster și campusului aferent.

                Frankie Landau-Banks era o tânără drăgută, elevă la liceul Alabster, exact ca tatăl și sora sa. Era o moștenire de familie să înveți la cel mai prestigios  liceu din zonă, care reușea cu ușurință să îți deschidă diferite uși în viitor, doar că Frankie se săturase să fie doar sora mai mică a Zadei, se săturase de poveștile tatălui său despre Alabaster și existența unei societăți secrete de care nici ea nici sora ei nu auziseră vreodată.

” Pe de altă parte, viața lui Frankie e mai ușoară decât a multora cu impulsuri similare, cu minți similare și ambiții similare. Arată bine și va fi educată bine (....) multe uși i se vordeschide cu ușurință și se prea poate să izbutească să deschidă ce uși va vrea ea, fără prea multă strădanie”

                Frankie era percepută ca o fetiță, ca o persoană care încă nu s-a maturizat îndeajuns pentru a face diferite activități pe care ea consideră că orice adolescent este capabil să le realizeze la vârsta pe care. Aceste lucruri devin un motiv deceartă cu mama ei, un motiv de neumulțumire și desigur cauza de la care pornește totul. Frankie vrea să arate tuturor cine este și de ce este capabilă, dar credeți ca va reuși de-a lungul cărții să se descopere ea însăși și pe lângă acest lucru să arate și celor din jurul său?
                Sentimentele  de frustrare, de neputință și dorința nebună de a demosntra cine este sunt amplificate atunci când aflându-se în vacanță la unchiul său împreună cu mama ei, Frankie dorește să meargă până în centrul din dorința de a se plimba și de a cumpăra ceva, iar mama ei nu este de acord, deși vărul ei este mult mai mic decât ea și face acest lucru singur.

” Problema era că , pentru ei, pentru unchiul Ben și mama ei, ba poate chiar și pentru unchiul Paul, Frankie era ” Iepuraș”. Nu o persoană înzestrată cu inteligență, capacitate de orientare și abilitate de a folosi un telefon. Nu o persoană capabilă să rezolve o problemă. Nici măcar o persoană în stare să meargă cincisprezece cvartale pe jos fără să dea vreo mașină peste ea.
Pentru ei, era Iepuraș Drăgălaș.
Inocentă.
Având nevoie de protecție.
Lipsită de relevanță.„

                Aceasta pleacă la plimbare, iar în drumul său își ia o înghețată. Privind peisajul, Frankie dă de un băiat cu care intră în vorbă pe nume Alfa, care pare că îi face ochi dulci. Întâlnirea este întreruptă de telefonul mamei sale, care ca de fiecare dată apare în cele mai nepotrivite momente.
                Timpul trece puțin câte puțin, iar E. Lockhart ne-o înfățișează pe Frankie la liceul Alabaster. O Frankie care devine din ce în ce mai populară, o Frankie cu un iubit în an terminal, Matthew, o Frankie care pare că știe ce face, deși fără a realiza că toată puterea și mândria pe care o are se datorează și de această dată altcuiva. Cumva, faptul că este cu un cineva mai mare îi oferă respectul celorlalți.
                De-a lungul romanului, Matthew este chiar drăguț, șarmant și chiar se pare că are sentimente pentru Frankie, doar că sunt ca întotdeauna lucruri care intervin între ei din ce în ce mai des, iar Frankie nu poate să accepte minciunile pe care Matt i le spune pentru a ascunde ceva. Ea vrea să afle.
                Trebuie să vă mărturisesc că relația cu Matthew m-a luat total prin surprindere căci mă așteptam să fie relativ previzibil și ea să fie cu băiatul de pe stânci, cu Alfa. Deși m-a surprins prin relația cu Matthew pentru început, Lockart a lăsat puțină previzivilitate și deși Alfa îi spusese că lucrurile nu se vor termina acolo , ea nu a crezut. Alfa se întoarce. Alfa este la Alabaster.

” – Baftă la școală, a zis el. Poate ne mai vedem.
(...)
-          N-o să ne mai vedem, a râs Frankie, începând să se depărteze. Stai în New York.
-          Poate că da, poate că nu, a strigat după ea băiatul. Ai zis Alabaster, da?”

Sunt absolut sigură că și voi ați fi crezut că Frankie când se va întâlni cu Alfa, va fi cu el, dar după cum v-am zis , cel puțin inițial, autoarea ne-a surprins.  Lăsând intrigile amoroase, discuțiile de cuplu și incercările lui Frankie de a afla diferite lucruri și de a se integra în lumea lui Matthew cu succes, pe care vă las să le descoperiți singuri citind acest roman, aș vrea să ajungem în miezul acțiunii, când totul devine interesant și te ține cu sufletul la gură. Deși cartea intițial nu este ceea ce pare, devine una din cărțile alea care te țin cu sufletul la gură.
Frankie află că tot ceea ce vorbea tatăl său cu prietenii lui la un pahar este adevărat. Chiar există o societate secretă – Ordinul Secret al Baseților – și ceea ce este cel mai interesant este faptul că până la apariția lui Afla în campus, Matthew al ei era câinele alfa al ordinului, liderul, iar odată cu apariția lui Alfa el devine secund. Deși părea ireal, chiar exista iar Frankie avea de gând să le afle toate secretele, dar întrebarea este dacă o fată va reuși să țină piept unei mulțimi de băieți loiali, care sunt dispuși să asculte orice ordine și mai presus de orice, să își țină ascunsă identitatea și secretele ??
        Pentru că în recenziile mele știți că nu îmi place să dau prea multe spoilere și îmi  place doar să vă dau cât să vă facă să citiți cartea fără a spune ” Ahh, știu ce e mai interesant din carte, de ce să o mai citesc?? ” pot să vă spun că de-a lungul cărții. Frankie a noastră se va integra încet încet în lumea băieților, va participa în mod fraudulos la ședințele grupului, deși sunt secrete și destinate doar băieților.  Zada, sora ei încearcă să îi arate o parte din realitate, o parte din viața ei, dar Frankie este mult prea absorbită de relația sa cu Matthew, de dorința de a arăta că nu este doar un iepuraș drăguț sau prietena lui Matthew, ci este Frankie Landau-Banks.
                În timp ce Frankie participă din umbră la întrunirile lor și le află secretele, diferite idei îi trec prin minte. Când la una dintre ședințe discută despre ce farsă să facă de Halloween și ascultă instrucțiunile pe care le dă Alfa, Frankie are o idee briliantă pe parcurs. Se hotărăște să intre în Ordinul câinilor Baseți, dar cum era exclusiv pentru bărbați, Frankie  are în plac să facă o adresă de mail, și să dea  drept Alfa, conducătorul lor și să le dea instrucțiuni pentru diferite acțiuni și activități interprinse de ordin.
                Astfel ia naștere prima sa operațiune ” În Femei Ne E Credința ”, însă nu ultima deoarece prima a fost un real succes, iar toți au fost uimiți de ideea briliantă a șefului lor Alfa, Frankie vine și cu a doua operațiune ” Rebeliunea Sfeclei la Conservă” . Deși nimeni nu știe că este meritul ei, când Alfa se va întoarce cum va reacționa? Ce va face când va realiza că planul său inițial de Halloween nu s-a mai pus în practică unul nou luându-i locul? Ce va spune când va primi laude pentru ceva ce nu e al său și despre care nu știe nimic? Ce va face când va afla că cineva i-a uzurpat locul și toate acțiunile cad pe el, dar și toate laudele? Va afla Matthew despre toate astea și dacă da, care va fi reacția lui?  Care va fi reacția lui Trish,colega ei de cameră și cea mai bună prietenă, dar și persoana care i-a făcut rost de chei și a ajutat-o fără să știe la punerea în aplicare a farselor, dacă va afla??
                Foarte multe întrebări, multe acțiuni și multe momente ce te țin cu sufletul la gură, dar toate lucrurile scandaloase pe care Frankie le-a făcut, toate reacțile savuroase ale personajelor le puteți afla doar citind această carte. Este o lectură ușoară, de vară, o carte ce merge luată pe plajă, printre picăturile ce sar din valurile mării, sau undeva în munți merge citită. Chiar și pentru o zi într-o grădină, la umbra unui pom   este ideală.  Sper să mergeți în aventurile scandaloase ale lui Frankie și să reușiți să o descoperiți pe ea și schimbările pe care le va produce.

Sinopsis

De la autoarea bestsellerului Mincinoşii

Frankie Landau-Banks la 14 ani Clubul De Dezbateri
„Iepuraşul" lui tata
O fetişcană cam tocilară

Frankie Landau-Banks la 15 ani
O tipă trăsnet
O limbă ascuţită
O dispoziţie arţăgoasă
…şi un nou iubit

Frankie Landau-Banks
Nu mai e genul de fată care să accepte un „nu" ca răspuns
Mai ales când „nu" înseamnă să nu fie primită în societatea secretă a iubitului ei, destinată exclusiv sexului masculin
Şi când sunt de făcut atâtea şi atâtea farse

Frankie Landau-Banks la 16 ani
O posibilă infractoare de geniu
Aceasta e povestea parcursului ei!


Mulțumesc ” Cuvinte Vrăjite” pentru concursul la care am câștigat cartea și prin intermediul căreia a fost posibilă scrierea acestei recenzii. Te pup și te îmbrățișez cu drag !

sâmbătă, 13 august 2016

În umbra eșafodului - Carol Birch

Nume: În umbra eșafodului
Nume original: The notebook
Autor: Carol Birch
Număr de pagini: 448
Editura: Editura ALLFA
Colecția : Strada Ficțiunii
Data apriţie: Aprilie 2016


Pentru cei care îmi cunosc stilul și sunt familiarizați cu ceea ce citesc eu, astăzi vă voi surprinde cu o carte care la rândul ei m-a surprins și pe mine și este vorba despre ” În umbra eșafodului ” de Carol Birch.

Ceea ce m-a surprins cel mai tare la această carte și asta încă din primele pagini ale cărții este faptul că protagonista noastră, Margaret Catchpole, are nici mai mult, nici mai puțin decât 54 de ani. Pentru mine a fost cu adevărat o surpriză, fiind printre puținele cărți pe care eu le-am citit ce dorește să adopte un personaj vârstnic. Știu, veți spune despre lecturile obligatorii sau cărtițe din perioada interbelică, postbelică, dar și acolo, sunt puține care adoptă așa un personaj și de o asemenea forță. Mi-a venit în cap ca și contemporan, romanul ” Jurnalul unei iubiri” - Nicholas Sparks, care este o carte superbă, dar de data aceasta accentul cade pe cartea lui Carol Birch.  Desigur, a doua surpriză este că întreaga carte este inspirată din biografia lui Margaret și se bazează pe fapte reale, pe scrisori pe care aceasta le-a trimis din penitenciar.

Acțiunea începe în anul 1817 în New South Wales, an ce o înfățișează pe Margaret la vârsta de 54 de ani ca o colonistă liberă și o moașă apreciată și cu multe recomandări. Acțiunea se desfășoară lin,  iar protagonsta noastră asistă la nașterea doamnei Raby. Imediat cum pruncul s-a născut s-a iscat o furtună, iar întreg peisajul capată noi lumini și umbre. Aceștia încearcă să scape din ghearele nimicitoarei furtuni, ce este urmată de inundații. Lăuza, Phoebe, servitoarea acesteia, Margaret și Billy încearcă să supraviețuiască naturii dezlănțuite, ascunzându-se de ea într-un hambar iar când și acesta a fost inundat, deși era pe un deal destul de înalt, s-au refugiat pe crengile unui vechi și uriaș jacaranda. 

Copacul era bătrân și uriaș și ne ținea cu destoinicie deasupra apelor, deși nu era nici el chiar așa de puternic. Noi eram prea grei, o povară prea mare pentru bietele li ramuri, dar el făcea tot posibilul și ne adăpostea într-o oarecare măsură de ploaia care nu se mai oprea.”

După aceste momente de oroare în care fiecare cu siguranță și-a văzut moartea cu ochii deschiși, acțiunea se mută în copilăria și în adolescența lui Margaret, însă trecerea nu este cu mult mai ușoară :

”Plutesc ca Dumnezeu pe ape, toată numai suflare. Plânge un copil. Aud venind o barcă, o corabie mare ancorează în port, corabia deținuților de la Spithead .Dorm. Noapte întunecoasă, copaci, malul apei de la Woolverstone și barca venind pe jos pe râul Orwell, și în ea Will Laud, contrabandistul.Totul s-a năruit în fața apelor”

Iar după acest sfârșit ce pare tragic, acțiunea se mută în 1768 în Suffolk, când Margaret  avea doar 6 ani.  Capitolul o înfățișează nu numai pe Peggy, ci și întreaga sa familie.  Ea împreună cu frații și surorile sale au asitat la un moment macabru, o execuție. 

” Când aveam șașe ani, am văzut cum o femeie pe nume Jane Brewer a fost arsă pe rug în Ipswich.” 

” Trei  barbate spânzurau deja de grinda lungă din spatele eșafodului, țepeni ca niște nou-născuți înfășați, cu capul atârnându-le ciudat, îndoit de la gât”.

Întreaga perioadă este una plină de sânge, de moarte iar copilăria lui Margaret nu a fost deloc una ușoară, ba chiar a fost plină de peripeții, ca atunci când a călărit un cal fără șa, pentru că doamnei Denton, soția celui care le oferea de muncă familiei Catchpole, i se făcuse rău. Aceasta a fost o eroină, mergând după doctor și salvându-i viața. Pe lângă că nu a avut o copilărie deloc ușoară și plinp de umbrele morții, nici adolescența sa nu s-a lăsat mai prejos.

Personajul masculine, Will Laud, este conturat puternic de-a lungul cărții. Margaret se îndrăgostește nebunește de el. 

Will Laud, un marinar destoinic, în vârstă de treizeci și treizeci și șase de ani, cu ochii albaștri, o coamă blondă și o cicatrice pe obrazul stâng, chiar sub ochi.”

” – De-acum o să fim împreună pentru totdeauna, a spus el, când ni s-a terminat răgazul și ne-am desprins unul de altul”.

În umbra eșafodului este o care plină de povețe, de morale, de lucruri ce îți deschid ochii. E o carte care te face să apreciezi viața la adevărata ei valoare, te face să prețuiești libertatea și să-ți iubești familia. Tot ce ne înconjoară trebuie apreciat la superlativ, iar citind povestea tragică a lui Margaret Catchpole, citind încercările la care a supus-o viața și văzând lucrurile prin care ea a trecut realizăm cât de norocoși suntem că trăim în societatea asta, cu bune și cu rele, că suntem liberi și că ne putem bucura de frumusețiile vieții. 

” Unii oameni se scandalizează din orice fleac. Iar unii sunt și ipocriți pe deasupra.” 

Bineînțeles că mi-am dat seama ce îmi lipsise la Bealings :să fiu prețuită de cei dragi. (…) Aici făceam totul pentru Sue și pentru mama, și, în plus, puteam fi aproape de Will.”

Protagonistul este învăluit într-o aură misterioasă, o aură periculoasă și totuși plină de pasiune și senzualitate. Cumva, Will era o combinație de bărbat și era ce avea nevoie Margaret pentru a-și colora viața printre necazurile ce o tot urmăresc. 

Eram o fată bună și fericită. Și totuși, nu eram fericită. E teribil să mă gândesc că puteam fi fericită în timp ce sora mea era tot mai bolnavă și mai slăbită, iar răsuflarea mamei din ce în ce mai grea. Dar eram fericită fiindcă Will Laud venea tot timpul pe la noi pe acasă. 

”Will te putea face să simți o privire ca pe un sărut și, la fel ca un sărut, privirea putea fi blândă sau brutală.
Privirea asta era directă, teribilă ca a unui copil și încărcată de spaimă. Am abosrbit-o pe toată și m-a străpuns pentru o clipă o durere ascuțită. ”

Între timp, Will a plecat în Amsterdam, s-a îmbarcat pe barca Alde, iar în scurt timp a fost numit căpitan. De fiecare dată aducea câte ceva pentru familia Catchpole din călătoriile sale. 

” Am ajuns să îndrăgesc corabia Alde. (…) pentru mine a fost întodeauna un refugiu și un loc minunat. Cabina lui Will era ca și casa mea. Am înnoptat acolo de multe ori, în diferite locuri, de-a lungul anilor.

” – Viața e scurtă, i-am zis eu”

 Deși incipient părea că Margaret este o visătoare, o fată care își dorește o familie, copii și îl vede pe Will ca pe un print ce vine pe un cal alb, se pare că aparențele înșală și de această dată. Margaret este o fire muncitoare, bine ancorată în realitate, însă ca orice tânără de vârsta ei, dorește să își trăiască viața, poate și datorită faptului că muncește atât de mult, are grijă de toate. Face totul pentru familie, pentru persoanale din jurul său, dar dorește să facă ceva și pentru ea, doar că…

” Când m-am dus ca servitoarela ferma Priory, aveam douăzeci și doi de ani și unele lucruri deveniseră clare. Unul era că n-aveam să mă mărit vreodată cu Will Laud și nici cu altcineva, iar celălalt – că n-aveam să fac niciodată copii”.

                Totul se petrecea repede. Părinții lui Margaret și-au pierdut casa și locul de muncă din cauza contrabandei pe care  o făcea Will, apoi mama lui Peggy a murit. De-a lungul cărții ai senzația că totu se petrece cu repeziciune, iar întreaga viața a protagonistei e umbrită de lacrimi, de necazuri și moarte, doar că nu doar viața ei ci și viața lui Will. Acesta va fi împușcat și trimite cu repeziciune după Margaret, care se pricipea pare-se la aproape orice.

                Pentru a afla toate aventurile prin care au trecut Will si Margaret cel mai bine le aflați citind acest roman. Este o inspirație, te face să realizezi și să ții cont de viață.  Doar că o parte din aventurile lui Will se termină când acesta dispare în neant.  

” Îmi era foarte dor de el. Îmi era dor de toți.” 

” Opt luni de zile trăisem cu gândul că e mort.  Odată ce-am aflat că nu e, am îndrăznit să-mi formulez limpede în minte gândurile care mă bântuiseră tot timpul. ”

                După dispariție trecuse mai bine de un an și deși aflase că este în viață, Margaret era încă neliniștită. Avea o mie de gânduri ce nu-i dădeau pace. Se întreba dacă mai trăiește după atâta timp, dacă se va mai intoarce vreodată.Toate aceste sentimente îi dădeau o strângere în piept.

Între timp, după atâtea griji și atâta neliniște, Will a apărut într-o seară, doar că odată cu apariția sa, Pegs și-a pierdut și locul de muncă, fiind obligată să se întoarcă la văduva Syers împreună cu Will. 

” – Porcule ! am strigat, izbucnind în lacrimi. De ce nu mi-ai trimis vorbă? (…) Te-ai întors de tot sau cum ?
-          Da, m-am întors de tot. Am fost eliberat cu toate onorurile, Pegs. Eu. ”


” Timp de doi ani, totul a fost aproape ca pe vremuri, în afară de faptul că Will se schimbase. Simțise răsuflarea morții, iar asta își lăsase amprenta asupra lui și a altora ca el”
              
  La văduva Syers Margaret a învățat să scrie și să citească, să trimită scrisori. Dar deși a devenit cultă, aventurile lui Pegs nu s-au oprit aici. A inceput să se dea drept un băiat, însă întrebarea este cu ce scop ? Răspunsul vă las să-l aflați voi, însă deși ea a devenit un veritabil bărbat, în căutarea banilor de la unchiul Jack, totul pentru a-l scoate pe Will de la închisoarea Newgate.

” – Will e la Newgate ?
-          Nu știai ?
-          Nu
-          Fiindcă a făcut scandal certându-se cu tine. Mi-a trimis vorbă să-l scot  de-acolo. Dacă știi unde și-a pus banii….”

În încercarea disperată a lui Margaret să îl salveze pe Will, a furat un cal cum făcea în copilărie ca să ajungă mai repede, doar că de data aceasta a fost prinsă și calul fusese declarat furat, astfel aceasta a ajuns la închisoare. Părea că întreaga sa viață se destramă pentru a nu știu câta oară. Încercarea ei de a-l salva nu doar că eșuase, dar a ajuns și ea pe ”tărâmul umbrelor”, a ajuns în locul din care trebuia să-și salveze iubirea vieții sale.

” Apoi am coborât. Ne-au dus sub pământ, într-un loc întunecos și împuțit. Am primit o rogojină și o pătură. Paznicii mi-au legat cătușele de un inel mare de fier, prins de podea. 

” Chiar când credeai că ajunseseși la vârf, aruncai rău cu zarul și nimereai pe vârful uneia dintre ramurile negre, de unde alunecai înapoi în noroi. Mama spunea c asta dovedește cât de capricios e norocul.N-am să mai ajung sus de data asta, mi-am zis, am cazut prea jos. Sunt sub  pământ, moartă și îngropată, îngropată sub țărână.” 

” Am plans mult la Newgate. Plângeam și beam. Mă gândeam la Will.”

Doar că Newgate se dovește a nu fi una dintre cele mai mari probleme ale ei, deoarece aceasta este condomandată de două ori la moarte.  Prima dată a fost ispisășită pedeapsa și i-a fost cruțată viața.

” – Îmi mai rămâne, a încheiat el, doar să-mi îndeplinesc datoria de a-ți comunica sentința curții : am hotărât să fii dusă de unde te afli acum înapoi în locul de unde ai venit, iar de acolo, la locul de execuție, unde să fii ucisă prin spânzurătore.Și fie ca Domnul să se îndure de sufletul tău. ”

” – Iată, Margaret, a zis el, se pare c-o să te mai ținem la noi o vreme.
-          Ți-a fost cruțată viața Margaret”
 

Oare va reuși să îl scoată pe Will din închisoare ? Oare prin ce peripeții a mai trecut  ea in Newgate ? Ce se va alege de familia sa? Ce se va alege de ea și de Will ? Vor avea o familie și copii cum ea încetase să mai creadă ? Vor fi fericiți ? Cum se va termina această aventură și ce se va alege de Meggy ?



După cum v-am zis déjà, povestea este reală și este inspirată din scrisorile pecare Margaret le-a trimis din închisoare, dar și pe cele pe care le-a trimis din Australia, când ea a fost deporată. Dacă doriți să treceți prin aventuri, să vedeți lumea cu alți ochi, lumea ce era în anii 1700-1800 vă recomand cu căldură această carte și aștept părerile voastre. 



 Cartea o puteți comanda de la Editura All ( dați click pe link) cu mulțumirile pentru că au făcut posibilă scrierea acestei recenzii. 

joi, 4 august 2016

Momentul nostru infinit - Lauren Myracle


Titlu : Momentul nostru infinit 
Titlu original: The Infinite Moment of Us
Autor: Lauren Myracle
Editura: Trei
Colecţia: Fiction Connection
Număr de pagini: 296
Data apariţiei: Ianuarie 2016

  
“Momentul nostru infinit”  este una din cărțile alea care nu ai idee despre ce e vorba, dar coperta este mult prea sugestivă  și frumoasă ca să îi faci față. Primul meu contact cu cartea ăsta a fost și am știut cu siguranță că va fi o carte pe gustul meu.  Cu siguranță știam că e o poveste de dragoste, dar nu știam cât de previzibilă este, ceea ce vă îndemn să aflați și voi, dar până atunci, să facem o scurtă prezentare.

Wren Gray este o tânără în pragul maturizării, o fată cu capul pe umeri care are un viitor bine stabilit, dar cum se întâmplă uneori, părinții sunt cei care dictează viitorul copiilor.Pare o poveste tipic romantică în care personajul feminin este un model, un ideal de frumusețe și cumințenie, doar că citind îți dai seama câte păreri preconcepute ai. Este într-adevăr un model, dar doar dintr-o dragoste infinită purtată pentru părinții săi. Este o fiică pe care și-ar dori-o orice părinte, însă ceea ce realizează orice tânăr în postura ei este că nu îți trăiești tu propria viață ci îi lași pe alții să ți-o dicteze și să aleagă ceea ce cred ei că este bine pentru tine, iar Wren vrea să schimbe asta.

”Voia să-și mulțumească părinții, dar în același timp se săturase să le facă pe plac. Tânjea să dețină controlul asupra propriei vieți, nu să fie o extensie a mame și a tatălui ei, și își dorea cu ardoare să facă ceva îndrăzneț, ceva care să conteeze, ceva care să-i ajute pe alții într-un mod instantaneu și tangibil.”

Fusese acceptată la Emory, o facultate prestigioasă, urma să ajungă medic, doar că ceva se schimbă. Dintr-o dată, fata cuminte nu mai vrea să fie previzibilă, nu mai vrea să-și lase părinții să îi dicteze viața. Nu mai dorește să își lase mama să îi aleagă ce haine ar fi mai potrivite sau ce mâncăruri îi plac. Într-un cuvânt: Wren Gray vrea să își ia viața în propriile mâini.

Renunță pentru un moment la o carieră strălucită de medic, înghetând primul an la facultate și se înscrie la Project Unity, un proiect de voluntariat desfășurat în Guatemala.

”Dorința ei de a fugi de acea viață perfectă era la fel de puternică precum atracția lunii, chiar dacă acea perfecțiune era neclară”.

Ca în orice carte tipic romnatică în care personajul feminin este un model al societății, te aștepți ca factorul perturbator să fie un El, doar că de data aceasta lucrurile nu stau așa cum ne așteptăm noi, căci deși este evident că Wren Gray va avea primul său iubit, Charlie Parker, nu el este acela care o convinge să iasă din tipare.

Charlie este adoptat, provenind nu dintr-o familie înstărită. Viața lui nu a fost una tocmai ușoară, iar amintirile nu unele fericite, dar cumva viața a reușit într-un final să îi ofere liniștea de care avea atâta nevoie, liniștea provenită din existența unei familii, din apariția lui Chris și a Pamelei, dar și al fratelui său Dev. Deși viața nu a fost una ușoară pentru el, a muncit din greu ajutându-l pe Chris în atelier, terminând liceul și chiar înscriindu-se la o facultate. Trauma lui Charlie a avut totuși unele manifestări, crezând că nu este demn de iubire și că nu poate fi înțeles, a început o relație fizică cu Starrla, fata care  părea că îi seamănă și că îi poate fi alături, doar că toate aceste acțiuni au fost făcugte la vârsta de numai  14 ani.  

Deși întunericul în care Charlie și Starrla se afundaseră era dens, frumoasa aventură în care Charlie pornește alături de Wren este delicioasă. Este minunat să trăiești povești de dragoste, să pară că ești capabil să faci orice și că întreaga lume este a ta.

” Wren Gray era cea mai frumoasă și mai inteligentă fată pe care o văzuse Charlie Parker. Ea nu părea să-și dea seama de asta, ceea ce era o nebunie. Însă Charlie vedea. Charlie știa adevărul.
Când ea zâmbea, Charlie voia să zâmbească alături de ea.”

Nici unul dintre ei nu știau ce este dragostea, dar cu siguranță vor afla pe parcursul relației ce înseamnă să fii alături de un om, să îl înțelegi și sprijini, să îi oferi alinare și o îmbrățișare caldă în care să se refugieze. Ce înseamnă să iubești și să fii iubit înapoi, dar și ce înseamnă să suferi din cauza dragostei.

”- Sentimentele sunt ca niște copii de 3 ani. Nu au rațiune. Pur și simplu există.
-          Da, dar nu vreau ca ele să fie acolo. Asta spun.
- Iar eu spun, foarte rău”.

În fiecare relație există scări care te fac să urci la cer și o pantă care te coboară atât de rapid. Viața are suișuri line și coborâri abrupte, dar e important să știi cum să faci să nu îți rupi nimic la coborâre, iar prietenii sunt un elemenet important. Tessa, cea mai bună prietenă a lui Wren și P.G iubitul său le devin celor doi un sprijin important, pe care pot conta în orice moment, doar că prietenii nu sunt vrăjitori și nu pot repara greșelile pe care tu le faci și nici nu pot schimba viitorul, viitorul care este în mâinile tale așa că există multe semne de întrebare?

Ce se va alege de relația lor dacă Wren va pleca ? Cum vor reuși să treacă peste greutățile vieții? Care vor fi alegerile celor doi ? Iar cea mai importantă întrebare pe care eu mi-am pus-o pe la jumătatea cărții și nu am crezut că finalul mă va surprinde atât de tare este : Cum se va termina? Care va fi finalul cărții?

Dacă v-a plăcut recenzia, puneți mâna pe o lectură ușoară,reconfortantă și plăcută, care vă va arăta ce înseamnă alegerile, independența, dragostea și viața. Ce înseamnă infinitul și stele. Ce înseamnă universul.

” Wren se înroși și îl strânse de mână, iar el își dădu seama că ea n-avea de gând să continue. Însă Charlie se gândi că dacă lumea ar fi avut vreo însemnătate, atunci ea era dovada, chiar acolo. Ea era atât misterul, cât și explicația.”

” Făcea dragoste cu Charlie și toate lucrurile dinăuntrul ei se extinseră și se conectară. Stelele. Cerul. Frunzele. Luna. Două trupuri mișcându-se împreună.



Sinopsis

De cand se stie, telul lui Wren Gray a fost sa-si multumeasca parintii.
Lucru care nu a deranjat-o, dimpotriva.
Acum insa a implinit 18 ani si simte nevoia sa-si implineasca propriile dorinte... doar ca nu prea stie care sunt.
In schimb, Charlie Parker stie exact care e dorinta sa cea mai mare. Charlie e un baiat bland cu un trecut dureros - si a iubit-o pe Wren de cand a vazut-o prima data. Dar o fata ca Wren nu s-ar indragosti niciodata de un tip ca el. Si totusi... unele lucruri sunt scrise in stele. Romantica, senzuala si atat de adevarata - o poveste de neuitat despre prima iubire de la una dintre cele mai bune autoare de adult fiction ale momentului.

Mulțumesc TârgulCărții pentru că au făcut posibilă scrierea acestei recenzii, iar dacă doriți să o procurați o găsiți la un super preț, cu super reduceri AICI: TârgulCărții.ro